معرفی انواع میلگرد ساده و آجدار
میلگرد یکی از اصلیترین مقاطع فولادی است که در دو دسته کلی میلگرد ساده و میلگرد آجدار تولید و عرضه میشود. مهمترین کاربرد میلگرد، کاربرد در صنعت ساخت و ساز است.
اما در توضیحی کاملتر، لازم به ذکر است که میلگرد ساده، که از آن با نام میلگردa1، نیز یاد میشود، میلگرد نرم و شکل پذیر است. میلگردهای ساده قابلیت جوشکاری دارند و همین موضوع باعث شده که مهمترین کاربرد میلگرد ساده، کاربرد در عملیات جوشکاری و آهنگری باشد. لازم به ذکر است که میلگرد ساده به عنوان شفت در ساختمان نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
میلگردهای آجدار اما خود به سه دسته میلگردa2، a3 و a4 تقسیم بندی میشوند که تفاوت آنها در شکل آج میلگرد است. در این بین، مهمترین کاربرد میلگردa2، کاربرد در خاموت زنی و مش بندی میباشد. ترکیب شیمیایی این میلگردها باعث شده تا برای جوشکاری مناسب نباشند. مهمترین کاربرد میلگردa3، کاربرد در اجرای تیرهای اصلی و فرعی و ستون ساختمان است. این دسته از میلگردهای آجدار جزو پرکاربردترین انواع میلگرد ساختمانی محسوب میشوند. لازم به ذکر است که انجام عملیات جوشکاری بر روی میلگردهای آجدار a3 به هیچ وجه توصیه نمیشود.
میلگرد آجدار a4 یکی دیگر از انواع میلگردهای فولادی است که نسبت به دیگر انواع میلگردها سختتر و استحکام بیشتری داراست. این میلگردها در کشور ما کمتر مورد استفاده قرار میگیرند اما یکی از مهمترین کاربردهای میلگرد آجدار a4 کاربرد در بتن آرمه است. استفاده از این میلگردها باعث کاهش وزن سازه و استحکام بالاتر آن خواهد شد.
تفاوت میلگرد ساده و آجدار
میلگردهای ساده فاقد آج هستند. همچنین این میلگرد، جزو میلگردهای نرم است و شکلی ساده و بدون آج دارد. این میلگرد دارای حداقل مقاومت کششی مجاز ۳۶۰ مگاپاسکال و مقاومت تسلیم ۲۴۰ مگاپاسکال است. در مورد میلگرد آجدار لازم به ذکر است که این میلگردها در سطح خارجی خود دارای برشهایی هستند که آج نامیده میشود. میلگردهای آجدار در3 دسته a2،a3 و a4 تولید میشوند. مهمترین تفاوت این دسته از میلگردها در شکل آج میلگرد و میزان سختی آنها است.
میلگرد آجدار a2، شکل آج آن شبیه مارپیچ است. این نوع میلگرد جزء میلگردهای نیمه سخت یا نیمه خشک هستند و برای خاموت زنی مناسباند. همچنین میلگردa2، برای عملیات ساختمان سازی و مش بندی هم مناسب است.
میلگرد a3 دارای آج جناقی بوده و به صورت یکنواخت و دوکی شکل است. این میلگرد جزو میلگردهای سخت، خشک قرار میگیرد. در میلگرد a4، آج میلگرد به صورت مرکب است. این میلگرد در مواردی خاص مورد استفاده قرار میگیرد. سختی این میلگرد بیشتر از سه دسته قبلی است.
تفاوت مهم در میلگرد ساده و آجدار، تفاوت از نظر شکل ظاهری میلگرد است. میلگرد آجدار در دو نوع شاخه و کلاف و در سایزهای ۵.۵ تا ۴۰ میلیمتر تولید و عرضه برای مصرف میشود. اما میلگرد آجدار در سایزهای ۵.۵ تا ۲۰ میلی متر تولید میشود. لازم به ذکر است که این میلگردها از نظر ترکیب شیمیایی نیز با یکدیگر متفاوت هستند.