آشنایی با رابیتس و مراحل اجرای رابیتسکاری
رابیتس به نوعی از ورق فولادی مشبکی گفته میشود که از انواع ورقهای گالوانیزه گرم تشکیل شده است و با استفاده از مفتولهای گالوانیزه رابیتسبندی به صورت یک لایه به شبکه فرعی متصل میشود. این محصول از کشش عرضی و پرس ورقهای گالوانیزه فراوری میشود و بعد از گذشتن از مرحلهی برش آماده برای استفاده میشود. سقف کاذب رابیتس از پرکاربردترین نوع سقفهای کاذب میباشد. سازه این سقف معمولا از میلگرد و نبشی و رویه آن، تشکیل شده از تورهای گالوانیزه و گچ میباشد.
رابیتس سقف کاذب، در سقف ساختمان و آشپزخانه استفاده میشود. سرعت مناسب اجرا، در دسترس بودن مصالح، داشتن نیروی متخصص و ماهر رابیتسکار، طرح پذیری و تنوع در طرحهای مختلف بالا از مزایای انتخاب این نوع از سقف محسوب میشود. وزن نسبتاً زیاد، مصرف گچ بالا، و همچنین محدودیت آب و هوا در اجرای لایه گچ از معایب سقف رابیتس محسوب میشود.
کاربرد رابیتس
کاربرد رابیتس در سقفهای کاذب، گچ کاری و گچ بری، پوشاندن تیر آهن و آرماتور، پوشاندن بتن سیمانی، ترمیم ترکهای ساختمانی و دکوراسیون و نمای آشپزخانههای اپن و ساخت حجمهایی برای نورمخفی دور سالن و ... استفاده میکنند همچنین برای ساختن انواع حجمهای سیمانی هم قابل استفاده میباشد. از مهمترین کاربردهای رابیتس در فضاهای خارجی ساختمان میتوان به ساخت انواع سردرهای ورودی، نمای ساختمانها و ساخت مجسمههای تزئینی اشاره کرد.
مراحل اجرای رابیتس
مرحله اول؛ در ابتدا آویزها با در نظر گرفتن طرح در محلهای مورد نظر به تیرهای فلزی سقف متصل میشود. گفتنی است که در سقفهای دال بتنی و کرومیت نمیتوان از آویز جوشی استفاده کرد و باید قبل از اجرای سقفبتنی نسبت به اجرای آویز دفنی اقدام کرد، به دلیل اینکه بال پایین کرومیت و میلگردهای سقف بتنی برای جوشکاری و تحمل بار سقف کاذب، طراحی نشده و ظرفیت این کار را ندارد.
مرحله دوم؛ از طریق اجرای یک خط تراز، آویزها علامت خورده و اضافهی آویزها درنقاط مورد نظر قطع میشوند، درنهایت نبشیهای حمال به میلگردهای آویز از طریق جوش متصل میگردند که حداقل سایز این نبشیها 3 سانتیمتر است و هرچه فاصله نبشیها از هم بیشتر شود، باید سایز را افزایش داد. حداکثر فاصله در سقفهای ساده حدود 60 سانتیمتر است و استفاده از نبشی در کناره سقف ضروری است. با اتصال میلگردهای فرعی با فاصله 15 تا 25 به نبشیهای حمال از طریق حداقل 2 سانتیمتر جوش طرح شکل گرفته و سپس توری رابیتس با سیمهای گالوانیزه به میلگردهای فرعی وصل میشود.
مرحله سوم؛ باید توجه کرد، در محلهایی که توریهای رابیتس به یکدیگر میرسند باید یک اورلب حداقل 7 تا 10 سانتیمتری در نظر گرفته شود و در محل این اورلب هم توری به یکدیگر با سیم رابیتسبندی وصل شود. بسته شدن توری رابیتس به میلگردهای فرعی باید به گونهای باشد که توری کاملاً صلب و در نقاط نزدیک به هم به میلگردها وصل میشود.
در تمام مراحل اجرا کنترل، تراز قسمتهای مختلف و سقف اصلی در تمامی نقاط سقف ضروری است. در سقفهای ساده بدون طرح هم این ترازگیری لازم است و کنترل آن در نقاط مختلف از پراهمیتترین کارها میباشد زیرا در مرحلهی سفید کاری و اجرای اندود دیگرکاری برای این اختلاف نمیشود انجام داد.